Tourest läheb roheliseks

: Jätkusuutlik reisimine saab alguse juba reisieelsetest valikutest ja nii pakub Tallinnas 8.-10. veebruarini toimuv turismimess Tourest külastajatele mitmeid keskkonda hoidvaid […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Jätkusuutlik reisimine saab alguse juba reisieelsetest valikutest ja nii pakub Tallinnas 8.-10. veebruarini toimuv turismimess Tourest külastajatele mitmeid keskkonda hoidvaid lahendusi ning kutsub osalejaid üles taaskasutusele.

„Kuigi tänavune Tourest on tunduvalt suurem kui eelmisel aastal, on meie jaoks oluline, et see oleks ka maksimaalselt keskkonnasõbralik. Pakume osalejatele mitmeid erilahendusi ning jagame näpunäiteid, kuidas näiteks eelmise aasta stende ja materjale taaskasutada,“ sõnas Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liidu peasekretär ja turismimessi korraldaja Merike Hallik.

Lisaks reisisihtkohtadele on messi oluliseks osaks erinevad maitseelamused, mis viivad rännakule nii maailma kaugematesse paikadesse kui ka kodumaistele radadele. Üheks suuremaks muudatuseks „Elamused ja maitsed“ messihallis on korduvkasutatavate nõude kasutuselevõtt, mida kaupleja saab lahendada kas enda innovaatilise ideega või soovikorral toetab korduspakendite renti teenusepakkuja Ringo.

Eesti Vabaõhumuuseumis asuva ja messil osaleva Kolu kõrtsi peakokk Lauri Priimägi sõnul otsustasid nemad Tourestil kasutada just Ringo pakutavat lahendust, sest varasem koostöö on olnud väga positiivne. „Oleme Ringo teenuseid kasutanud muuseumis näiteks jaanipäevapidustustel ja muudel suurematel üritustel ning oleme pakutavate nõude ja teenuse lihtsusega väga rahule jäänud. Taaskasutatavate nõude valik on aastatega aina kasvanud ning põhimõtteliselt on kõikidele vajadustele vastavad nõud olemas,“ lisas Priimägi.

„Elamused ja maitsed“ messihalli töökorralduse muudatus vähendab oluliselt jäätmete tekkimist, kuid vältimatute jäätmete tekkimisel pööratakse tähelepanu nende põhjalikule sorteerimisele. „Sellel aastal sorteeritakse messil tekkinud prügi lausa kuueks erinevaks liigiks, et võimalikult suur osa sellest jõuaks taas ringlusse. Samuti vähendame pabermaterjalide kasutust ehk anname välja väiksema arvu messikatalooge ning julgustame osalejaid kasutama tavapäraste pabermaterjalide asemel digilahendusi,“ selgitas messi korraldaja Hallik. Pere väiksematele liikmetele tuleb keskkonna hoidmist ja jäätmete liigiti sortimist tutvustama Tallinna linnavalitsuse programm Prügihunt, mis selgitab mänguliselt keskkonnateadlikkuse olulisust.

Tallinna linn panustab Touresti keskkonnasõbralikemate transpordivalikute vallas, pakkudes Touresti osalejatele ja messi vabatahtlikele abilistele tasuta linna ühistranspordiga sõitmise võimalust messiperioodil. Tasuta sõiduõigus on liidetud eksponendi kaardi osaks, kusjuures kaart ise saab samuti olla digitaalne.  

Tänavu 8.–10. veebruarini Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses toimuv turismimess Tourest tutvustab külastajatele nii tuttavaid kui ka täiesti uusi reisivõimalusi ja elamusi laiast maailmast ning Eestist, aitab leida vastused reisimisega seotud küsimustele ning pakub hulganisti ideid ja inspiratsiooni reisiseiklusteks. Tourest 2024 programmi, eksponentide ja piletiinfoga saab tutvuda lähemalt aadressil tourest.ee.

Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 78 liiget. Liidu põhiliikmeteks on Eesti reisibürood ja reisikorraldajad, kaasliikmeteks transpordiettevõtted, turismiorganisatsioonid, haridusasutused, hotellid, kindlustusfirmad, turismivaldkonna tugiteenuste pakkujad, riigi- ja munitsipaalasutused ning välismaised turismiorganisatsioonid. ETFL on üleeuroopalise turismifirmade liitude katusorganisatsiooni ECTAA liige.