Sügistormide eest põgenetakse Türki päikest nautima

: Kui ilmad muutuvad jahedaks ja vihmaseks haaravad eestlased igast võimalusest suve pikendada ning pagevad päikese alla. Eesti Turismi- ja Reisifirmade […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Kui ilmad muutuvad jahedaks ja vihmaseks haaravad eestlased igast võimalusest suve pikendada ning pagevad päikese alla. Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit uuris reisifirmadelt viimaste aastate koolivaheaja reiside trende ning jagab koos reisikorraldajatega soovitusi, kuidas koolivaheaja reise paremini planeerida.

„Reisikorraldajad kinnitavad endiselt, et kõige enam igatsevad inimesed sügisel päikest ja nii ongi koolivaheajal kõige populaarsemad soojamaareisid. Sihtkohtade esikümnes on Türgi, Egiptus, Hispaania ning Kreeka saared Kreeta ja Rhodos,“ rääkis liidu peasekretär Merike Hallik. Jätkuvalt on populaarsed Tenerife ja Madeira ning kaugsihtkohtadest  Tai, Seišellid, Namiibia, Malaisia ja Mauritius, aga ka Mehhiko ja USA.

Eelistatuim on soe rannapuhkus mere- või ookeaniäärses hotellis koos mõne väljasõidu või ekskursiooniga. See võimaldab välja puhata ja akusid laadida enne sügispimeduse ja talvise külma saabumist. Ja loomulikult tehakse seda koos perega, sest õpingutest vaba nädal annab lastega peredele hea võimaluse koolivaheaja puhkusereisiks. 

„Vaatamata mõningasele hinnatõusule nauditakse peredega sihtkohtades ka seiklemist ja atraktsioonide külastamist,“ märkis Hallik. Võimalusel eelistavad eestimaalased otselende ja seda eriti just väiksemate lastega reisides. Endiselt otsitakse reisi valimisel head  hinna ja kvaliteedi suhet. „Viimaste aastate trendiks on mõningane tõus liinilendude kasutamisel ja üksi või väikeses grupis reisimisel. On suurenenud huvi pikemate puhkusereiside ja kaugemate, tihtipeale just eksootiliste sihtkohtade vastu,“ lisas Hallik. 

Reisihuvilised eelistavad tavaliselt keskmise või kõrgema kategooria hotelle ja basseinipuhkusele lisaks planeeritakse ajakavasse tihti ka mõni väljasõit.

Puhkusereisi esimeseks sammuks on aga selle planeerimine. Reisikorraldajate sõnul on neid, kes broneerivad reise juba varakult ehk umbes pool aastat ette, kui ka neid, kes paar nädalat enne vaheaja algust otsusele jõuavad.

„Tuleks meeles pidada, et laste koolivaheajad, jõulud ja aastavahetus on reisijate jaoks kõige aktiivsemad ja nõutumad perioodid – siis on ka hinnad kõrgemad ning viimasel hetkel broneerimisel ei pruugi soovitud pakette või valikuid saadaval olla,“ märkis Hallik.

„Järgmise aasta koolivaheaja reiside planeerimist tasuks alustada juba uue aasta alguses. 2024.a. veebruaris toimuv 31. rahvusvaheline turismimess Tourest on ideede kogumiseks ja heade pakkumiste ostmiseks ideaalne koht. Ka messile tasub minna ikka koos perega. Selleks, et koolilapsed saaksid perepuhkuse planeerimisel kaasa rääkida, saavad kõik kuni 15-aastased pereliikmed Touresti külastada täiesti tasuta,“ lisas Hallik. Turismimess Tourest toimub 8.-10. veebruaril 2024 Eesti Näituste messikeskuses.

Mida varem planeerimisega alustada, seda paremad on Halliku sõnul valikuid nii sihtkoha kui selle hotellide ja hindade osas.  

„Mida hiljem otsuste ja ostudeni jõutakse, seda rohkem peab soovide ja kvaliteedi taseme osas järeleandmisi tegema ning seejuures leppima kallimate lennu- ja majutushindadega. Euroopa linnareisidega võib aga juhtuda nii, et pole kohti ei lennukites ega majutusasutustes. Inimesed armastavad reisida!

Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 77 liiget. Liidu põhiliikmeteks on Eesti reisibürood ja reisikorraldajad, kaasliikmeteks transpordiettevõtted, turismiorganisatsioonid, haridusasutused, hotellid, kindlustusfirmad, turismivaldkonna tugiteenuste pakkujad, riigi- ja munitsipaalasutused  ning välismaised turismiorganisatsioonid. ETFL on üleeuroopalise turismifirmade liitude katusorganisatsiooni ECTAA liige.