Aasta turismiedendajaks valiti Aivar Ruukel ja Aasta turismiobjektiks Paks Margareeta – Eesti Meremuusem

: Eesti Turismi- ja Reisifirmade liit kuulutas 2021. aasta turismiedendajaks Soomaa loodusturismi ettevõtja Aivar Ruukeli ja aasta turismiobjektiks Paks Margareeta – Eesti Meremeremuuseumi. Elutöö […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Eesti Turismi- ja Reisifirmade liit kuulutas 2021. aasta turismiedendajaks Soomaa loodusturismi ettevõtja Aivar Ruukeli ja aasta turismiobjektiks Paks Margareeta – Eesti Meremeremuuseumi. Elutöö auhinna pälvis turismiettevõtja ja turismiettevõtete koostöö edendaja Daisy Järva.

Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liidu (ETFL) peasekretäri Merike Halliku sõnul pälvis Ruukel turismiedendaja tiitli pikaajalise silmapaistva tegevuse eest, mis päädis aasta lõpus unikaalse Soomaa ühepuulootsiku ehk haabja kandmisega UNESCO vaimse kultuuripärandi nimekirja.

„Soomaa ei ole tuntud loodusturismipiirkond mitte ainult Eestis, vaid on jõudnud ka maailmakaardile. Aivar Ruukel on haabja õpitubasid, seminare ja haabja ehituslaagreid korraldanud kümneid aastaid ning kindlasti annab kultuuripärandi nimekirja jõudmine sellele ajalooliselt kogukondlikule tegevusele populaarsust juurde ka nooremate põlvkondade seas,“ ütles Hallik.

Aasta turismiobjekti tiitli pälvis tänavu Paks Margareeta – Eesti Meremuuseum, mis on olnud oma uuendatud ekspositsioonidega eeskujuks nii Eestis kui ka Euroopas. Halliku hinnangul on Paksu Margareeta väljapanek tõeliselt võimas, põnev, interaktiivne ning sobib erinevatele vanusegruppidele.

„Eelmisel aastal jõudis Meremuuseumi Paksu Margareeta uus ekspositsioon oma kvaliteetse väljapaneku ja lugudega Euroopa muuseumiakadeemia Luigi Micheletti auhinna kategoorias kolme parema sekka, mis on väga suur tunnustus, sest äramärkimise nimel võistlevad kümned muuseumid üle kogu Euroopa,“ rääkis Hallik. „Lisaks on Meremuuseum olnud nõutud hitt muuseumikülastajate hulgas.“

Lisaks traditsioonilistele turismiedendaja ja turismiobjekti auhindadele andis ETFL esmakordselt välja elutöö auhinna, mille pälvis Eesti üks pikaajalisemaid turismiettevõtjaid ja turismiettevõtete koostöö edendajaid Daisy Järva.

Daisyt võib lugeda Eesti tänapäeva turismisektori alusepanijaks ning ühtlasi ka Baltimaade vanima reisimessi Tourest algatajaks. Daisy on olnud Euroopa Reisibüroode ja Reisikorraldajate Liitude katusorganisatsiooni  ECTAA juhatuse liige, võtnud osa arvukatest rahvusvahelistest turismialastest kohtumistest ja tegevustest ning sihikindlalt rääkinud Eesti turismile olulistel teemadel, sealhulgas kirjutanud kümneid artikleid ja arvamuslugusid.

„Daisyt kutsutakse turismiringkondades hellitavalt Eesti turismi esileediks ning tema  vitaalsus ja sügav lugupidamine Eesti kultuuri vastu on nakatanud mitmeid järgnevaid turismipõlvkondi,“ märkis Hallik. „Lisaks Tallinna vanalinna ja muu Eesti turismipärandi tutvustamisele on Daisy edendanud kunsti ja disaini kogumist, iga-aastased on tema oma kogude või tööde näitused .“

Daisy Järva alustas tööd giidina 1967. aastal, töötas aastatel 1969–1984 Eesti Vabariikliku Turismi- ja Ekskursiooni Nõukogu süsteemis turismiinstruktori, giidi ja teenindusosakonna juhatajana ning alates 1984. aastast kultuurireise korraldava Tallinntuuri tegevdirektorina, mille üks omanik ja tegevjuht on tänaseni.

Kui 1990. aastal loodi Eesti Turismifirmade Liit (ETFL), oli Daisy selle eestvedaja ja on olnud liidu president, asepresident või juhatuse liige ja volinik  kuni tänaseni. 1.-3. novembrini 1991 toimus Tallinnas ETFL-i algatusel ja koostöös turismiametiga esimene rahvusvaheline turismimess Tourest’91. 1991. aasta 1.novembril kirjutati ETFL-i initsiatiivil  alla Eesti, Läti ja Leedu turismifirmade liitude koostööleping, mis on siiani kolme riigi liidud tihedas koostöös hoidnud.

Daisy Järva suur huvi kuulub kunstnike dünastia Burmanite loomingu uurimisele ja pärandi kollektsioneerimisele. Kogus on jooniseid, visandeid, katalooge, näituste kutseid, postkaarte.

Ei ole ühtegi Burmani maja Eestis, mida Daisy pole pildistanud või mille ajalugu ta ei teaks. Kõik need teadmised ja jutud on edasi antud ka Tallinnat väisanud arvukatele turismigruppidele, keda just arhitektuur ja kunst Eestisse toob.
Daisy mitmekülgseid töid ja tegemisi läbi aastate näitavad sellised ametid nagu Tallinna linnavolikogu kultuurikomisjoni ja õiguskomisjoni liige, välisministrit Euroopa Liiduga liitumise küsimustes nõustava Konsultatiivnõukogu liige, Eesti Kultuuri Koja eestseisuse liige.

Daisy Järva on Tallinna Zonta klubi asutajaliige, on olnud selle rahvusvahelise heategevusliku organisatsiooni Tallinna klubi president ja Eesti piirkonna juht.

Ta on esimene, kellele Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon omistas 1993. aastal Aasta naise tiitli.