Eesti Turismifirmade Liit kutsub reisiettevõtteid ja reisijaid vastutustundlikule koostööle

: Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) peab algaval kevad-suvisel hooajal väga oluliseks vastutustundlikku koostööd reisiettevõtete ja inimeste vahel, et säiliks võimalus reisida […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) peab algaval kevad-suvisel hooajal väga oluliseks vastutustundlikku koostööd reisiettevõtete ja inimeste vahel, et säiliks võimalus reisida ja ühiskond oleks tõhusalt kaitstud viirusjuhtude riiki toomise eest.

Eesti Turismifirmade Liidu peasekretäri Mariann Luguse hinnangul on reisimise turvalisuse tagamine võimalik ainult vastutustundlike teenuse osutajate ja vastutustundlike klientide koostöös. Seetõttu pöördus liit koos oma liikmetega kõikide reisiteenuste pakkujate poole, et kutsuda neid üles hoolsalt järgima kõiki turvaliseks reisimiseks kehtestatud nõudeid ja tegema kõik endast oleneva, et vahendada kogu reisiteekonna vältel vaid kontrollitud ja kehtestatud nõudeid täitvate partnerite teenuseid. 

Üleskutse vastutustundlikkusele kehtib ka kõikidele inimestele, kes soovivad lähiajal reisida. „Inimesed on piirangutest väsinud ning soovivad reisida, ent tänases reaalsuses peavad mõlemad pooled – nii reisiteenuse osutaja kui ka reisija – järgima vajalikke nõudeid,“ selgitas Lugus. „Reeglitele ei maksa vilistada ega neid endale sobivaks mugandada. Reeglid on täitmiseks, sest vaid nii saame olla jätkuvalt mobiilsed, seda nii kodus kui avastades laia maailma.“

 „Meie suurimates turismiväravates, Tallinna Lennujaamas ja Tallinna Sadamas on reisilt naasjatele korraldatud mugav ja Eesti elanikele tasuta PCR testi tegemise võimalus. Paneme kõikidele südamele, kes ei ole koju naasmisel lennule pääsemiseks juba testi teinud, end koheselt Eestisse jõudmisel testida ning järgida reisilt naasmisel kehtestatud eneseisolatsiooni nõudeid,“ toonitas Lugus.

„Reisikonsultandid aitavad reisi planeerimisel, teenuste broneerimisel ja on toeks kogu reisi vältel.“ Kõikidele, kellel ei ole veel kindlat partnerit soovitab Lugus valida reisimiseks hea ja vastutustundlik reisiettevõte Eesti Turismifirmade Liidu liikmete seast, kelle reisikonsultandid omavad kogu vajalikku teavet ja jagavad seda reisijatega.

Et inimestel oleks lihtsam järge pidada, pani ETFL kirja vastutustundliku reisimise meelespea.

Reisimise turvalisuse tagamine on võimalik ainult vastutustundlike teenuse osutajate ja vastutustundlike klientide koostöös.

Vastutustundlikud reisiettevõtted jälgivad pidevalt turvaliseks reisimiseks kehtestatud nõudeid ja teevad kõik endast oleneva, et vahendada kogu reisiteekonna vältel vaid kontrollitud ja kehtestatud nõudeid täitvate partnerite teenuseid. 

Vastutustundlikud reisijad

  • pääsevad reisile vastavalt sihtriigi poolt kehtestatud nõuetele esitades transpordivahendisse sisenemisel kuni 72 või 48 tundi enne reisi algust tehtud negatiivse tulemusega COVID-19 PCR testi, antikehade testi või sertifikaadi läbitud vaktsineerimisest; 
  • järgivad kogu reisi jooksul sihtkohas, teenuse osutaja ja reisikorraldaja poolt kehtestatud reegleid;
  • järgivad Eestisse naasmisel (lennu)vedaja nõudeid. Kui vedaja ei nõua mistahes suunal reisile pääsemiseks negatiivse PCR testi olemasolu, teeb reisija testi enda ja kaaskondsete huvides koheselt naastes Tallinna Lennujaamas või Tallinna Sadamas;
  • järgivad peale reisilt naasmist kehtivaid karantiini, sh vajadusel eneseisolatsiooni nõudeid. 

Reisikonsultant soovitab: 

  • Tutvu viisa- ja muu reisimisega seotud info ning tervisesertifikaatidele kehtestatud nõuetega. Info leiad Reisi Targalt, Re-Open Europa ja reisiettevõtete kodulehtedelt. Arvesta, et dokumentide täitmine võib võtta varasemast enam aega.
  • Registreeri end ja oma reisikaaslased Välisministeeriumi Reisi Targalt kodulehel.
  • Lisaks Euroopa ravikindlustuskaardile soovitame sõlmida kindlustusseltsis reisikindlustus, mis katab täiendavaid kaasneda võivaid kulutusi ja uuri, kas kindlustus pakub ka COVID -19 kaitset.
  • Paki esmavajalikud esemed ja ka kõik dokumendid käsipagasisse. 
  • Pea kinni hügieenireeglitest. Varusta end isikliku desovahendiga, puhasta lisaks kätele ka enim kasutatavaid esemeid (rahakott, mobiiltelefon, arvuti). Kanna maski. 
  • Pea kogu reisi vältel kinni tavapärastest viisakus- ja käitumisreeglitest, samuti sihtkoha teenuse pakkuja ja ametivõimude kehtestatud reeglitest. Võimalusel seisa hea selle eest, et ka teised reisijad peaksid lugu turvalise reisimise normidest.
  • Reisilt naastes järgi Eestis kehtivaid reegleid. Kui Sa ei ole 72 tunni jooksul enne Eestisse naasmist teinud PCR testi, tee see kindlasti naasmisel koheselt Tallinna Lennujaamas või Tallinna Sadamas. Järgi kehtestatud karantiini, sh vajadusel eneseisolatsiooni nõudeid. Täpne info isolatsioonikalkulaatorist

1990. aastal asutatud Eesti Turismifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 79 liiget. Liidu põhiliikmeteks on Eesti reisibürood ja reisikorraldajad, kaasliikmeteks transpordiettevõtted, turismiorganisatsioonid, haridusasutused, hotellid, kindlustusfirmad, turismivaldkonna tugiteenuste pakkujad ning välismaised turismiorganisatsioonid. ETFL on üleeuroopalise reisiettevõtete liite koondava organisatsiooni ECTAA liige.