AVALIK PÖÖRDUMINE

: Austatud Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor, hr Kaur Kajak. Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) kui Eestis registreeritud reisiettevõtete esindusorganisatsioon ning […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Austatud Tarbijakaitse- ja Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektor, hr Kaur Kajak.

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) kui Eestis registreeritud reisiettevõtete esindusorganisatsioon ning liidu liikmed on nördinud eile 4. veebruaril Rahvusringhäälingu uudistesaates “Aktuaalne kaamera” TTJA tarbimiskeskkonna osakonna juhataja Jaana Taela poolt väljaöeldud soovituse peale, mis kutsub inimesi üles ostma lennupileteid otse lennuvedajatelt ning mitte kasutama vahendajaid. Jaana Tael mainis, et suurima probleemi ees on need inimesed, kes on lennupiletid soetanud vahendusportaalidest, kuid ei täpsustanud, et lennupileteid saab osta ka reisiettevõtetest. Käsitleme eilset väljaütlemist TTJA otsese sekkumisena turukonkurentsi ning Eestis registreeritud reisiettevõtete kui ebausaldusväärsete vahendajate seadmisena ülikeerulisse olukorda.

Mõistame, et tegemist võis olla TTJA töötaja poolt ebaselgelt väljendatud informatsiooniga, mitte TTJA ametliku seisukohaga. Ootame TTJA-lt ametliku seisukoha avaldamist ning juhul kui amet peab Eestis registreeritud reisiettevõtteid ebausaldusväärseteks, selliste seisukohtade põhjendamist.

Lugupidamisega

Mariann Lugus

Peasekretär/Secretary General

Eesti Turismifirmade Liit/Estonian Travel and Tourism Association

1990. aastal asutatud Eesti Turismifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 78 liiget. Liidu põhiliikmeteks on Eesti reisibürood ja reisikorraldajad, kaasliikmeteks transpordiettevõtted, turismiorganisatsioonid, haridusasutused, hotellid, kindlustusfirmad, turismivaldkonna tugiteenuste pakkujad ning välismaised turismiorganisatsioonid. ETFL on üleeuroopalise reisiettevõtete liite koondava organisatsiooni ECTAA liige.

…………………………………..

TTJA täpsustab 4.02 „Aktuaalse kaamera“ eetris olnud kommentaari lennupiletite teemal

Pressiteade Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet 05.02.2021TTJA täpsustab 4.02 „Aktuaalse kaamera“ eetris olnud kommentaari lennupiletite teemal Täpsustame 04.02.2021 eetris olnud „Aktuaalse kaamera“ lennuliikluse taastamise uudislõigus antud tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) kommentaari. TTJA praktika on näidanud, et internetipõhistest piletivahendusportaalidest lennupileti ostnud tarbijad võivad piletiraha tagastust oodata kauem kui need, kes lennupileti ostnud otse vedajalt või mõnelt reisibüroolt. Leidus internetiportaale, kes eemaldasid oma veebilehelt kõik kontaktandmed või ei olnud nendega varasemate kontaktide kaudu võimalik enam ühendust saada. Seetõttu paneme tarbijatele südamele, et nad enne lennupileti ostmist uuriksid ka vahendaja tausta. Vaid internetis toimetava tundmatu taustaga ettevõttega võib probleemide korral olla palju raskem ühendust saada, kui näiteks kõrvaltänavas tegutseva reisibürooga, kelle teenuseid juba aastaid tarbitud. Turvalisem on osta pileteid Eestis registreeritud reisiettevõtjatelt või otse lennufirmadelt. Tühistatud lennupileti maksumus tuleks lennuvedajal reisijale tagastada 7 päevaga ja selle nimel käib lennuvedajatel ka usin töö, kuid palume siiski tarbijate mõistvat suhtumist tagasimakse mõningase viibimise osas. Reisiplaane tehes soovitame kindlasti kaaluda reisikindlustusesoetamist. Turul on saada erineva kaitse ulatusega reisikindlustusi, sh selliseid, mis hõlmavad ka vabatahtlikku reisist loobumise riski. Arvestades kiiresti muutuvaid olusid, siis on mõistlik valida võimalikult suurt hulka juhtumeid kattev reisikindlustus.

Lugupidamisega
Aap Andreas Rebas
Kommunikatsiooni peaspetsialist Tel 6672153 | 56457757
www.ttja.ee | Endla 10a, Tallinn 10122 Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet