Turismiettevõtted: maksukoormuse suurendamine mõjuks sektorile laastavalt

: Eesti turismiettevõtjad kritiseerivad uut koalitsiooniläbirääkimistel arutlusel olevat maksumuudatuse ettepanekut, mille kehtestamisega suureneks majutusasutuste käibemaksumäär senise 9 protsendi asemel 20 protsendini. […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent
Majutusasutus

Eesti turismiettevõtjad kritiseerivad uut koalitsiooniläbirääkimistel arutlusel olevat maksumuudatuse ettepanekut, mille kehtestamisega suureneks majutusasutuste käibemaksumäär senise 9 protsendi asemel 20 protsendini.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimehe Verni Loodmaa hinnangul tähendaks riigi eelarveliste vajaduste katteks suurendatud majutusasutustele käibemaksumäär tagasilööki kogu turismisektorile, pidurdades selle jätkusuutlikkust ja konkurentsivõimet.

Loodmaa sõnul mõjutavad maksumäära muutused eksporditulu, mis omakorda pärsib piirkondlikku arengut.

«Turismisektori maksuerisuste vajalikkust nii riiklikul kui ka regionaalpoliitilisel tasandil mõistavad kõik Euroopa riigid,» nentis liidu juhatuse esimees.

Euroopa Liidu 28. liikmesriigist ei ole vaid neljas kehtestatud majutusteenusele madalamat käibemaksumäära. Uuest aastast väheneb nende riikide hulk veelgi, sest alates 2015. aasta 1. jaanuarist kehtestab majutusasutustele madalama maksumäära ka Leedu.

«Kõneka näitena tuleks meil õppida Iirimaa ja Läti kogemusest, kus majutussektori maksukoormust suurendati, kuid üsna pea sellest enesehävituslikust tegevusest loobuti,» selgitas Loodmaa. «Eesti ei peaks teiste vigu kordama,» nentis liidu juht.

Loodmaa sõnul on turismisektori arengu toel loodud töökohti kõigisse Eesti piirkondadesse ning Eestit külastavate välis- ja siseturistide arv kasvatab nii riigi ja omavalitsuste tulubaasi.

«Maksutõus muudab majutusteenuste hinnad kallimaks kõikjal Eestis, kahandab siseturistide aktiivsust ja seeläbi just väljaspool pealinna tegutsevate majutusasutuste tulubaasi,» prognoosis EHRLi juhatuse esimees Verni Loodmaa.

«Sisuline dialoog maksumuudatuste üle on kindlasti vajalik, kuid käibemaksumäära tõstmine on ühepoolne lühinägelik initsiatiiv, mida turismisektoriga ei ole arutatud,» nentis Loodmaa.

Turismifirmade liidu president Sven Lõokese sõnul kärbib käibemaksumäära tõus kogu Eesti majutus- ja turismisektori arengut.

«Selline maksumuudatus uusi töökohti juurde ei loo ning piirkondlikku ettevõtlust ei kasvata,» sõnas ta. «Kardan, et ka valitsus ei oska täna ette näha kõiki negatiivseid kõrvalnähte, mida väiksemates piirkondades tegutsevate hotellide ja turismi- ning majutusettevõtete kadumine pikas perspektiivis kaasa toob,» nentis Lõokene.

Eesti turismiettevõtjad toonitavad, et võimalikust maksutõusust Eestis võidavad vaid meie naaberriigid, kus käibemaks majutusteenustele on jätkuvalt madalam, samal ajal kui Eesti hotellid on sunnitud hindu tõstma.

Turismiettevõtjate hinnangul vähendab selline stsenaarium Eesti kui turismisihtkoha atraktiivsust, teenusekvaliteeti ja konkurentsivõimet ning pärsib oluliselt hotellinduse jätkusuutlikku arengut.