Reisikorraldajad uuendasid tutvust Ida-Virumaaga

: “Kahe päeva jooksul on üllatatud kõvasti. Mul polnud erilisi ootusi, kui ma tulin, aga see, mida ma nägin, oli küll […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent
ETFL Ida Virumaal

“Kahe päeva jooksul on üllatatud kõvasti. Mul polnud erilisi ootusi, kui ma tulin, aga see, mida ma nägin, oli küll ülimalt positiivne. Minu silmis oli “vau” täiesti olemas,” märkis Jaanus Kukk.
Tema sõnul oli muljetavaldav Maidla mõisa külastus. “Just vallavanema Hardi Murula suhtumine. Ta kehastas minu arusaama, milline peaks üks vallavanem olema ja kuidas inimestega suhtlema. Lisaks see, et ta on üks sõudekanali projekti eestvedajatest.”
Via Hansa Eesti ASis Saksamaa turuga töötav Marit Toompalu leidis, et sõudekanal nägi välja parem kui piltidel. “Vesi oli sinine ja kõik need mäed…” imetles ta kunagi trööstituna näiva piirkonna ümbersündi.
Üks asi jäi Kukel Maidlas siiski kripeldama. “Hästi palju on küll ära tehtud, aga selge sõnaga jäi välja ütlemata, mille poolest eristutakse kümnetest teistest Eesti mõisatest. Meie saime selle “vau” kätte hea suhtumise, mõnusa veini ja juustu pakkumise näol, aga see küsimus tekib just tavakülastajate puhul. Need teadmised, mis onvallavanemal veinist ja juustust, peaks kuidagi tööle panema ja kõva häälega välja hüüdma.”

Tuhamäe päev

Toompalu hinnangul annab Ida-Viru turismile hoogu juurde Kiviõli seikluskeskus. Ka Kukk sai tuhamäel “ohhoo” elamuse. “Eks nad said aasta alguses päris palju meediakajastust, aga see, mis on reaalselt ära tehtud ja millised plaanid neil on, on ka muljetavaldav. Eks Tallinna inimene hakkab pigem sõitma siia ja “lõunaosariikide” elanik Otepääle – mõlemal on oma turg olemas.”
Hansabuss on välja töötanud spetsiaalse tuhamäe päeva paketi, mida pakutakse nii kooliõpilastele kui ettevõtetele. “Kuna praegu on rohi roheline, siis veel suusatamisele ei mõelda ja konkreetseid tellimusi pole, aga huvi on väga suur.”
Toompalu, kes sattus viimati siiakanti 2005. aastal läbisõidul Peterburi, märkis, et Ida-Virumaal on vahepeal toimunud suured muutused, aga nõukamentaliteeti on teenin-duses veel natukene tunda.
Kukk lisas, et valdavalt olid kahe päeva jooksul saadud maitseelamused ja teenindus vägevad, aga oli ka selliseid kohti, kus ei pingutatud. “Mis oli kummaline, kui arvestada seda, et nad tahavad end meile müüa, nii et mul tõepoolest tekiks julgus ja tahtmine meie kliente siia saata. Eks hea teeninduskultuuri tekkimine võtabki aega.”

Midagi uut

Kuke põhjalikum Ida-Virumaa tuur jäi kümne aasta taha. Narvas käis ta kaheksa aastat tagasi ja mõisate fännina on ta järgemööda üle vaadanud Kalvi ja Mäetaguse mõisa.
“Ida-Virumaa väljavaated on minu arvates head, naabrid peaksid muretsema. Mõnes mõttes on Ida-Virumaa ühest koma teisest ilma jäänud, et on nii hilja hakanud selle alaga jõuliselt tegelema. Teisest küljest on Harjumaa turist Pärnu, Saaremaa ja Haapsalu põhjalikult läbi kamminud ja see annab tulemusi, kui mingi värske asjaga praegu peale lennata. Minu meelest on teil trumpe küll, mida kasutada,” arvas siseturistidele keskendunud Kukk.
Ida-Viru turismiklastri korraldatud reisil osales 15 Eesti turismifirmade töötajat. “Otsus, et Ida-Viru turismi õppereisist võiks saada traditsioon, sündis eelmisel aastal samalaadsel tutvumisreisil. Seekord oli reisikorraldajaid juba kaks korda rohkem ja kohal olid Eesti suuremad firmad,” ütles Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen.
Osalejate valdav tagaside oli, et Ida-Virumaa ületas ootused ja on praegu kõige kiiremini arenev turismimaakond Eestis, kus tehakse tõeliselt suuri asju, märkis reisikorraldajaid kolmapäeval ja neljapäeval saatnud Jõhvi turismiinfokeskuse infokonsultant Kristina Ernits.

Allikas: Põhjarannik
Väljavõte ajalehest