BNS: ETFL taunib Seederi soovi vähendada turismitoetusi

: Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) ja Eesti Hotellide- ja Restoranide Liit ei nõustu põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi väljaütlemisega, et turism on üks […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent

Eesti Turismifirmade Liit (ETFL) ja Eesti Hotellide- ja Restoranide Liit ei nõustu põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi väljaütlemisega, et turism on üks kõige madalama palgatasemega valdkondi ning väga kõrget lisandväärtust Eestile ning eeskätt maapiirkondadele ei anna.

Ministri soov vähendada maaelu mitmekesistamisele, sealhulgas turismile ja toitlustussektorile mõeldud toetusi järgmisel eelarveperioodil 41 protsendi võrra ning suunata vabanevad vahendid peamiselt toiduainetööstuse suurtootjatele on liitude hinnangul silmakirjalik ning karistab otseselt maapiirkondade majutus- ja toitlustusasutusi.

“Tagajärjeks suretab toetuste vähendamine nii mastaapses mahus maapiirkondades välja turismiga seotud väikeettevõtluse, millega seoses kaovad ka töökohad, mida maapiirkondades just tarvis on. Eestlaste initsiatiivikust väikeettevõtluses ja turismivaldkonnas ei tohi pärssida, sest kõigist ei saa põllumehi ega palgatöölisi suurtootmistes,” teatasid liidud.

Turism moodustab statistika kohaselt Eesti sisemajanduse koguproduktist kaheksa protsenti, põllumajandus aga vaid kolm protsenti. Maaelu edendamise ja mitmekesistamise seisukohalt on turismisektor liidu hinnangul põllumajanduse kõrval äärmiselt oluline valdkond.

“Väga palju on investeeritud turismi ja voodikohtadesse, aga nii nagu statistika ka näitab, turism Eestit rikkaks ei tee,” ütles Seeder neljapäeval riigikogus toimunud maaelu arengukava arutelul. “Turism on üks kõige madalama palgatasemega valdkondi, väga kõrget lisandväärtust ei anna ja teaduspõhist tööd on seal suhteliselt vähe. Nii et majutus, toitlustamine, koristamine ja teenindus, hotellindus ei ole see valdkond, mis nii-öelda meid jõukaks teeb.”

ETFL on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, kuhu kuulub 67 liiget ja kaasliiget.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on hotelli- ja restoranimajandusega tegelevate juriidiliste isikute esindusorganisatsioon, sinna kuulub 102 ettevõtet ja organisatsiooni.

Allikas: Baltic News Service