Selgusid 2021 aasta parima turismiobjekti ja turismiedendaja nominendid

: Alates 1990. aastast kuulutab Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit (ETFL) igal aastal välja parima turismiobjekti ning 1992. aastast ka parima […]

Tourest logo väike
Tourest logo transparent
Turismiauhindade nominendid

Alates 1990. aastast kuulutab Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit (ETFL) igal aastal välja parima turismiobjekti ning 1992. aastast ka parima turismiedendaja, teadvustamaks üldsusele turismimajanduse olulist osa Eesti Vabariigis ning avaldamaks avalikku tunnustust edukalt teostatud projektidele turismimajanduses ning konkreetsetele isikutele.

Parima objekti aunimetuse nominent peab olema tuntud, omama prestiiži turismiturul ning tagama laitmatu klienditeeninduse. Samuti mõjutavad valikut teenuse (toote) uudsus, originaalsus, hea turustamine, kvalitatiivne hüpe teenindustaseme täiustamisel jne. Olulisel kohal on valiku tegemisel professionaalsus Eesti turismifirmadega suhtlemisel, lähtudes rahvusvahelisest praktikast.

Parima edendaja aunimetuse saaja on isik, kes tegutseb otseselt turismialase ettevõtluse küsimustega praktilisel või teoreetilisel tasandil, ettevõtlusega turismiinfrastruktuuri ettevõtetes või turismialase pedagoogilise tööga. Isik peab mõjutama oma tegevusega Eestis või välisriikides oluliselt turismi positiivset arengut, tal peab olema isiklik tuntus ja autoriteetsus Eesti turismiringkondades ja laitmatu reputatsioon. Valiku aluseks on ka uute projektide edukas käivitamine ja realiseerimine.

Kuidas võitjad selguvad? ETFLi liikmed esitavad mõlemasse kategooriasse omapoolsed põhjendatud  ja motiveeritud ettepanekud ja nii tekkib nimekiri nominentidest, mis läheb hääletamisele ETFLi juhatusse. Võitjaks osutuvad enam hääli saanud objekt ja edendaja.

Ametlikult kuulutatakse aasta parim turismiobjekt ja -edendaja välja ETFLi presidendi poolt igal aastal traditsiooniliselt toimuval turismimessil Tourest ning avaldatakse pressis. Kuna Tourest 2022 lükkus aasta võrra edasi, siis turismisektori parimaid tegijaid tunnustab ETFL seekord pisut teisiti. Aasta parim turismiobjekt ja -edendaja kuulutatakse välja 11.02.2022 avalikus meedias.

Aasta Turismiobjekti auhinnale kandideerivad:

Lee Resto ja Lore restoran

Ise tutvustavad Lee ja Loore end nii: Lee on esiisade tulekolle, mille ümber elu kees oma kirevates värvides ning kus valmis maitsev kõhutäis, mida jagas lõkkeäärne kogukond. LORE on Kalamaja kogukonna bistroo. Koht, kuhu kohalik tuleb pere ja sõpradega meelsasti aega veetma ning kõhtu täitma.

Hara Sadam

Ise tutvustab Hara Sadam end nii: Hara allveelaevade baas asub 1h autosõidu kaugusel Tallinnast, olles ainus sarnane turismile avatud rajatis maailmas. Tänu oma unikaalsusele on Hara sadam saanud ära märgitud ka National Geographicu artiklis, mis tutvustab Eestit. Nõukogude ajal Hara sadamas toimunust jutustab sealne fotonäitus. See räägib külastajale, mis on Hara sadamal ühist Tallinna kiluga ja palju muud. Lisaks põnevale ajaloole pakub Hara sadam külastajale ka süüa ja öömaja. Valikus on tegevusi merel ja maal.

Kadrioru Kirjandustänav

Ise tutvustab Kadrioru Kirjandustänav end nii: Kirjandustänava festivali eesmärk on tõmmata tähelepanu eesti kirjandusele, kirjanduspärandile ja kirjanduslikule avalikule ruumile. Päeva jooksul toimub u 60 eriilmelist sündmust alates raamatuesitlustest ja lõpetades ainukordsete kirjandusaktsioonidega. Festival toob kokku ka kohaliku kogukonna, kes hoovikohvikute ja programmiga kaasa löövad. Samasugust Kirjandustänavat nagu Koidula tänav Kadriorus, ei ole lähiriikides teada, mis muudab ka Kirjandustänava festivali üsna ainulaadseks sündmuseks.

Paks Margareeta / Meremuuseum

Ise tutvustab Paks Margareeta/Meremuuseum end nii: Rännak Eesti Meremuuseumi ekspositsioonis Paksu Margareeta muuseum-külastuskeskuses on visiit Eestisse kui mereriiki. Teie ees rullub lahti Eesti meresõidu lugu alates seni eksponeerimata keskaja merekaubandusest kuni tänapäeva reisilaevanduseni välja. Lugu aitavad jutustada ligi 700 ajaloolist eset, Meremuuseumi rikkalik laevamudelite kogu koos spetsiaalset uue näituse jaoks tellitud 17 mudeliga ja ligi 50 digi- ja käed-külge lahendust. Eesti esimese muuseumina pakub Meremuuseum võrdseid elamuslikke võimalusi toetavaid lahendusi nii nägemis-, kuulmis- ja liikumisraskustega kui ka intellektipuudega külastajatele. 

Soomaa Turism

Ise tutvustab Soomaa Turism end nii: Soomaa nimi ilmus kaardile 100 aastat tagasi, kui esmakordselt jaotati Eesti loodusmaastike alusel. 1993 loodi siia rahvuspark ja ühest inimtühjemast piirkonnast sai turismisihtkoht. Turismiarengut veab MTÜ Soomaa Turism koostöös RMK, Keskkonnaameti, Rohelise Jõemaa Koostöökogu ja poolesaja tubli turismiettevõtjaga.

Vanasadama Kruiisiterminal

Ise tutvustab Vanasadama Kruiisiterminal end nii: Vanasadama moodne ja multifunktsionaalne kruiisiterminal koos ligi kilomeetrise katusepromenaadiga avab vaba aja veetmiseks mereääre ja seni ligipääsmatu sadama-ala ning jätab esindusliku esmamulje merelt saabuvale külalisele. Kaasaegne ja keskkonnasäästlik hoone loob Eesti turismile uusi ärivõimalusi nii kohalikul kui rahvusvahelisel tasandil.

Ajakeskus Wittenstein

Ise tutvustab Ajakeskus Wittenstein end nii: Eestimaa südames asuv Ajakeskus Wittenstein tutvustab Eestimaa ajalugu läbi huumoriprisma. 8 korrusel paiknev ainulaadne ajamasina kontseptsioon on atraktiivne nii eestlastele kui välisturistidele. Ajakeskus pakub põnevaid näitlejate ja ajastu maitseelamustega rännakuid erinevatele sihtgruppidele. Torni tipus tegutseb a la carte restoran Ajastute Toidud, mis pakub eri ajastutele omaseid maitseid. Siseturismi elavdamiseks korraldasime 2021. a üle-eestilisi üritusi, sh Jüriöö Märgutuled ja festival Hingelt Noored.
Koroona ajal oleme otsinud uusi lahendusi ja koostöös kohalike noortega valmis eelmisel aastal Paides Wittensteini Põgenemistuba. Viime ellu projekti “Ajakeskus Wittensteini edasiarendamine”, mille tulemusel on valminud Wittensteini Tegevusmuuseumi hoone ja käimas on 19. sajandi ekspositsiooni loomine.

Aasta Turismiedendaja auhinnale kandideerivad:

Saaremaa Toidufestivali naiskond: Angela Nairis, Anu Lomp, Ulvi Lehtsalu

Ise tutvustavb Saaremaa Toidufestivali naiskond end nii: 11 päeva põnevat programmi, 15-25 erinimelist üritust, kuhu kaasatud 50 koostööpartnerit. Kuldne september on saagikoristuse aeg, mil metsast, aiast, põllult jõuavad annid potti. Just siis liigub kohalik ja kaugemalt tulija maitse- ja kultuuriradadele Muhu ja Saaremaale, kokku enam kui 15 000 osalejakorda. KENAST SÖÖJAST ON KA TOIDUL HEA MEEL. Angela on kõik need aastad olnud südamega SA Saaremaa Turism korraldatava festivali eestvedaja. Kõik, kuhu tema oma käe külge paneb läheb lendama ja iga üritus saab populaarseks. Anu ja Ulvi on enamikel aastatel suurelt mõelda kaasa aidanud. Otse loomulikult on kaasatud rohkelt ägedaid inimesi.

Killu Maidla

Ise tutvustab Killu end nii: Pühendunud hotelliinimene, kes juba 25 aastat külalislahkuse maastikul tegutseb ja hetkel kogu oma energia EHRL’i tegevjuhina valdkonna päästmisse on suunanud.

Hektor Konteinerhotell, mida ta enne seda juhtis ja mille kontseptsiooni arendas, on üks erilisemaid ja põnevamaid disainhotelle Eestis.

Maarja Vaino

Ise tutvustab Maarja end nii: Olen kirjandusteadlane ja Tallinna Kirjanduskeskuse direktor. Ma juhin Kirjanduskeskuse alla kuuluva kolme kirjandusklassiku (A.H.Tammsaare, M. Unt, E. Vilde) muuseumi tööd, korraldan oma meeskonnaga igal aastal Kirjandustänava festivali, kirjutan kolumne ajalehele Postimees ning juhin Vikerraadios kirjandussaadet „Loetud ja kirjutatud“. 

Herling Mesi

Ise tutvustab Herling end nii: Olen Peipsi ääres Sibulateel tegutseva Mesi tare puhkemaja perenaine. Minu südameasi on külalistele vanausuliste pärandi tutvustamine. Nii on Mesi tare asutatud ehedasse vanausuliste elamusse nagu Varnja Samovarimajagi, kus tutvustame Peipsiveere teekultuuri ja samovare.

Aivar Ruukel

Ise tutvustab Aivar end nii: Olen 30 aastat korraldanud loodusmatku Soomaa metsades ja soodes ning kanuudega jõgedel. Veematkadest kasvas välja huvi iidsete haavapuulootsikute vastu, mis on üleujutuste poolest tuntud Soomaa külades tänaseni säilinud. 2021 aastal kanti haabjate kasutamine ja ehitamine UNESCO vaimse kultuuripärandi nimistusse.

Liina Maria Lepik

Ise tutvustab Liina Maria end nii: Olen olnud aktiivne erinevates valdkondades – nii finants- kui filmisektoris kui ka maailma vaimustanud Eesti digiriigis. 2020.a. jaanuaris tundsin vajadust taas uute väljakutsete järele ning märtsis alustasin EASi turismiarenduskeskuse direktorina. Lubati õitsvat sektorit ja palju reisimist, kuid reaalsuses sain kriisis sektori ja võimalust veeta erakordselt palju aega olla kodus. On olnud kaks väga intensiivset aastat, mis on nii mulle kui tervele Visit Estonia tiimile õpetanud erakordset paindlikkust, kohanemisvõimet ning tõestanud kui oluline on hea koostöö. Näidanud, mis on Eesti tugevus ning toonud esile ka nõrgad kohad, millega tegeleda.

Feliks Mägus

Ise tutvustab Feliks end nii: Olen Nordic Hotels OÜ juhatuse esimees ja omanik. Opereerin alates 2007 Nordic Hotel Forum’it, mille renoveerisime pandeemia ajal koos üürileandjaga Eesti kõige koroonakindlamaks hotelliks. Olen ka kauaaegne EHRL, EKB, Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ja Tallinn Skål Klubi juhatuste liige, kus seisab aktiivselt sektori huvide eest.

Eelnevate aastate võitjatega saad tutvuda SIIN