Eestis on puudus nii aasia keeli valdavatest kui ka soomekeelsetest giididest

: Eesti Turismifirmade Liidu hinnangul vajab Eesti lähiaastatel juurde arvestatavat hulka uusi giide, kes suudaksid kasvava turismi valguses meile jõudvad välismaised turismigrupid ära […]

Tourest turismimess 2

Eesti Turismifirmade Liidu hinnangul vajab Eesti lähiaastatel juurde arvestatavat hulka uusi giide, kes suudaksid kasvava turismi valguses meile jõudvad välismaised turismigrupid ära teenindada. Eriti suur puudus on Aasia riikide keeli valdavatest giididest, aga ka prantsuse, portugali ja isegi soome keelt kõnelevatest giididest.

Eesti Turismifirmade Liidu asepresidendi Külli Karingu sõnul tingib giidide defitsiidi nii Eestisse saabuvate välisturistide kasvav maht kui ka giidide põlvkonnavahetus.

“Meilegi pisut üllatuseks on puudu ka soome keelt valdavatest giididest, kuna teenekad giidid lähevad järjest pensionile, aga nooremate hulgas jääb soome keele oskus järjest haruldasemaks, sama lugu on ka saksa keelega,” selgitas Karing.

“Kõige kitsam on olukord aga Aasia riikide keeltega, nagu jaapani, hiina või korea keel. Aasia turistid jõuavad reisiettevõtete ja EASi turismiarenduskeskuse hea ühistöö tulemusena Eestisse aina rohkem, aga piisavalt giide nende teenindamiseks ei ole,” lisas Karing.

Kõige suurem giidide puudus on Tallinnas, ent professionaalseid giide on vaja üle kogu Eesti, sest järjest rohkem soovivad turismigrupid minna pealinnast välja ning avastada Eestimaad ka muul moel kui Tallinna vanalinna vaatamisväärsuste abil.

“Väga paljudele välisturistidele on giid ainuke kohalik inimene, kellega nad saavad kohalikust elust rääkida, seega on giidi roll riigi kui turismisihtkoha maine kujundamisel väga suur,” ütles Karing.

Giidi elukutset peab Karing huvitavaks ning sobilikuks just noortele, kel on elav huvi keelte ja suhtluse vastu, samuti on tema sõnul tegemist mitmekesise ja põneva tööga. Et giidi elukutse vastu suuremat huvi äratada, korraldab ETFL koostöös Tallinna Giidide Ühingu ja Tallinna Ettevõtlusametiga sel nädalavahetusel toimuval reisimessil Tourest giiditeemalised seminarid.

“Kes soovivad giiditööst ja selle võludest rohkem teada saada, on kindlasti oodatud reedel Tourestil algusega kell pool viis toimuvale seminarile. Et reaalselt giidina töötada, on vajalik mõne võõrkeele hea oskus, sealt edasi tuleb omandada giiditöö teadmised ja seejärel end juba giidieksamile kirja panna ning tööpakkumisi ootama jääda,” rääkis Karing.

Karingu sõnul on muude keelte kõrval jätkuvalt vaja ka inglise, itaalia, hispaania, norra ja rootsi keelt kõnelevaid giide.

Külli Karing
ETFL asepresident